Program


Virágos India - táncest

Virágos India - táncest

Virágszimbólumok a dél-indiai tánchagyományban. A programban a Kuchipudi és Bharatanatyam stílus autentikus formája jelenik meg, meglepetésekkel tűzdelve.

Gabriella Garima – Kuchipudi
Bittner Meenakshi Dóra – Bharatanatyam

„Ott lótusszal játszadoznak a nők, jázmin-ág van hajukban,
lódhra virágpora illatozik arcukon hófehéren,
kontyaikban kurabaka-bimbó, két fülükben sisira,
s választékukban a nípa-virág bontja szirmát, ha megjössz.”
Kálidásza: A felhő-hírnök

Gabriella Garima táncművész, tánctanár, koreográfus és teoretikus. A dél-indiai klasszikus Kúcsipúdí táncművészet elismert és egyetlen magyar szólistája. Tanulmányait Indiában végezte állami ösztöndíjasként (2000-2004), mint a Kuchipudi Dance Centre hallgatója. Mestere Dr. Swapnasundari Rao, kitüntetett érdemes művész. Szóló táncelőadásait és csoportos kompozícióit rendszeresen láthatja az indiai kulturális fesztiválok és színházak közönsége Indiában, Magyarországon és Európában. Együttese a Tarangam Táncműhely. Munkáját az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ, Indiai Nagykövetség támogatja.

Bittner Meenakshi Dóra táncművész, a Nemzetközi Tánc Tanács CID tagja. Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tanult és 2005-ben tartotta meg vizsgaelőadását, India kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak tanítványaként. Fesztivál szereplésein és tematikus estjein túl fellépet a világ legnagyobb zarándoklatán, az indiai Kumbh Mela-n is. Szereplésével készült el az első Magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Yantra címmel, amely beutazta a világot. A Holdon át című film szereplője és alkotótársa, mely a Bharatanatyam művészetét társítja a kísérleti film eszközeivel. Chennai-ban (CIIFF 2016) 4 díjat nyert a film.

Ajánló


Vaszi Levente és tanítványa, Vrencsán Anita mindketten olyan előadó egyéniségek, akik leghitelesebb fiatal…

A Meybahar zenekar egészestés programja, külföldről meghívott zenészbarátaik megtisztelő közreműködésével. Harmadik alkalommal a…