Program


TRIÓK TALÁLKOZÁSA - PENGETŐS TRIÓ KONCERT

TRIÓK TALÁLKOZÁSA - PENGETŐS TRIÓ KONCERT

Triók találkozása - Pengetős Trió koncertje, Vendégzenekar: Guessous Mesi Trió
 több

A formáció három pengetős népi hangszer: a citera, a tambura és a koboz közös játékára épít. A tagok mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon. A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval és daltanítással egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz juttatják el zenéjüket. Repertoárjukban az instrumentális és vokális dallamok újszerű hangszereléssel, változatosan, fiatalos lendülettel szólalnak meg.

„A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak általunk és van mit egymással megbeszélniük.”

Guessous Mesi Trió

A magyarság és a nemzetköziség egyszerre védjegye a félig magyar félig marokkói énekesnő, Mesi - Guessous Majda Mária művészetének. Az autentikus népzene számára a természettel, a Teremtővel, a hagyományt őrző idősekkel, a gyermeki játékossággal, magával az emberi élettel való szerves kapcsolatot jelenti. Az „eredendő jó" művészi megfogalmazására törekszik a népek és kultúrák népdalkincsének tárházából merítve.

Mesit elsősorban szólistaként ismerhette meg a közönség és a szólóéneklésnek azóta is fontos szerepe van a művészetében. Trió formációjával is gyakran lép színpadra, melynek tagjai férje, Boros Gerzson Dávid és Barvich Iván, a Sebő-együttesből. A csapat már megjárta Spanyolországot, az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát is. Az első amerikai, kanadai turné- a Folkbeats verseny fődíja- 2013 elején zajlott. Mesi és zenésztársai 23 nap alatt 15 koncertet adtak Washingtontól Torontóig, New Yorktól Los Angelesig.

A magyar, török és a marokkói népzene mellett nagyon vonzódik az indiai népzenéhez is, amelynek gyümölcseként 2013-ban megalakult a Meshinda együttes Tóth Szabolcs szitárművésszel, Barvich Ivánnal és Boros Gerzson Dáviddal.

Az énekesnő gyerekkorától kezdve számos hazai és nemzetközi sikert tudhat magáénak. Többek között országos népdalversenyek kiemelt díjai, Junior Prima Díj, Folkbeats országos tehetségkutató verseny fődíja, Köztársasági ösztöndíj, Erasmus ösztöndíj, illetve számos népzenei lemezen is hallhatjuk a hangját.

Ajánló


A Meditteráneum zenéje világhírű vendégekkel

30 év történéseit, dalait nehéz lenne 1-2 mondatban és koncertben elmesélni, elmuzsikálni. Megpróbáljuk…