Program


ROMENGO ÉS A BALÁZS ELEMÉR GROUP

ROMENGO ÉS A BALÁZS ELEMÉR GROUP

Romengo és a Balázs Elemér Group - magyar népdalok
Az Esemény időpontja: 2018-11-17 20:00
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 17. szombat, 20:00

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta,India ( Sufi Sutra ) Malajsia ( Rainforest world music festival ) Korea ( Sori Festival ) és Mexikó ( Cervantino fesztivál ) mellett a Romengo Európa több, mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb 10 lemeze közé. Kétháné 5. ( 2011 szeptember ) a Nagyecsed-Budapest lemezük pedig a 8.helyen volt, 2014 májusában. Lakatos Mónika a Romengo szólístája, 2007-ben, Anna Lindh díjban, 2013-ban, A Párhuzamos Kultúráért díjban, 2014-ben pedig Nemzetiségekért díjban részesült.

A Romengo zenéjét a hagyományok tisztelete és a megújúlás jellemzi. Amellett, hogy nagy előszeretettel használják a kanna mellett a kanalat
és a teknőt, nem idegenkednek az új hangásoktól sem. A Romengo zenéjének nyitottságát tükrözi az is, hogy 2011-ben,közös koncertet adtak a 17 tagú Mendelssohn Kamarazenekarral Veszprémben,illetve,Birgit Ellinghaus rendezésében az Indiai énekesnővel,Sumitrával adtak szóló és közös koncertet a Berlini Philharmóniában,2015-ben.

Saját bevallásuk szerint, az oláh cigány zene határai szélesebbek,mint Magyarországé, ezért is kerülhettek a Romengo dalaiba más zenei
stílusok hatásai,mint pl a jazz és a flamenco, vendégzenész barátaiknak Dresch Mihálynak és Juan De Lerida flamenco gitárosnak
köszönhetően. Ők a Romengo,Nagyecsed-Budapest lemezén is hallhatóak.

Szeretnénk, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket benne, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja. Arra törekszünk, hogy muzsikánkkal méltók legyünk rá.

A Balázs Elemér Group Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara, melyet a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos, Balázs Elemér alapított 2000-ben. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (Fonogram díj – 2005); továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje, Róma, Oslo, Glasgow, London, Madrid).

A Group kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki, melyet leginkább a dallamközpontúság és a különleges ritmika jellemez, a férfi- és női hang érdekes kontrasztjával színesítve. Zenéjük rendkívül változatos; szívesen kalandoznak, például, az etno stílus világában, és egyúttal a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt.

Ez érzékelhető az eddig megjelent albumaikon is, hiszen mind egyedi hangulatokat, zenei világot ragadnak meg és közvetítenek: Magyar népdalok című lemezükön saját népi kultúrájuk zenéjét, magyar népdalokat egyesítették jellegzetes stílusukkal, míg az Early Music című albumukon, amin Nuria Rial, az ECHO Klassik díjas katalán szoprán énekesnő működött közre, barokk zenét ötvöztek jazz-vel. Időközben mindkét lemez bearanyozódott, az Early Music pedig Európa-szerte sikert aratott, többek között szerepelt az Innsbruck-ban megrendezésre kerülő világhírű Régi Zene fesztiválon. Kritikusok szerint a Balázs Elemér Group zenéje az a fajta elmélyült zene, amely bármilyen szituációban hallgatható.

 

Jegy:

Elővételben: 1500.-Ft

Koncert napján: 2000.-Ft

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!