Program


Pásztornap

Pásztornap

A jószágok késő őszi behajtását követően, az adventi időszakot még éppen megelőzve, újra kiváló pásztorokkal telik meg a Fonó. A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtunk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek. több

A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterséggel járó temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben.

14:00-18:00 Népi énekes mesterkurzus: Németi János balmazújvárosi pásztorember nótái
Kurzusvezető: Tóth Lilla népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának óraadó népzenetanára.
Vendég: Németi János Hortobágy Örökös Pásztora (Balmazújváros)

A Pásztornapra szóló 1000 Ft-os belépőjegy megváltása a kurzuson való részvételre is feljogosít, azonban a részvételi szándékot a fono@fono.hu email címen szükséges jelezni 2018. november 30-ig!

14:00-tól az udvaron birkapörkölt-főzés karcagi pásztorokkal
Délután a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítés rejtelmeibe lehet bepillantani. A szerencsésebbek kóstolót is kapnak.

20:00 Pásztorünnep
Színpadi előadás, melyben megmutatkoznak a legjobb énekes, tárogatós pásztorok mellett a színpadi táncvilág legjobb táncosai, az akik kiemelkedőek a pásztortáncok, kivált a botoló előadásában.

A 'Képek, videók' fül alatti film a tavalyi Pásztornap hangulatát mutatja be.

Ajánló


A Meybahar zenekar egészestés programja, külföldről meghívott zenészbarátaik megtisztelő közreműködésével. Harmadik alkalommal a…

Vaszi Levente és tanítványa, Vrencsán Anita mindketten olyan előadó egyéniségek, akik leghitelesebb fiatal…