Program


Pásztornap

Pásztornap

A pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterség körüli temérdek teendőt.

A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre bennük.

A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtuk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek.

Programunk során a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítését is bemutatjuk, kóstolóval együtt. A Karcagi Birkafőző Fesztiválon első helyet elnyerő Csontos György és fiai készítik ezt a pompás étket, ősi hagyomány szerint a fejet is belefőzve. Énektanulás és tánctanulás, mesterség bemutató- ezen belül kolomphangolás, bőrkészítés, kampókészítés. Az estet gálaműsor zárja. Itt felvonultatjuk a legjobb énekes, tárogatós pásztorok mellett a színpadi táncvilág legjobb táncosait, az akik kiemelkedőek a pásztortáncok, kivált a botoló előadásában. A talpalávalót nekik szolgáltatja a Tükrös együttes méltán híres prímása, Halmos Attila ’Csiga’, és kiváló kísérete, Mester László ’Pintyő’ kontrán, és Szabó Csobán Gergő ’Bakter’ bőgőn, Zimber Ferenc cimbalmon. És Papp László szűrszabó, aki legjobb ismerője a pásztorénekeknek. Egy gyönyörű színpadi produkció, amelyben ennek a legendás, letűnő félben lévő móriczi világnak a legendás alakjai, a szilajságuk, ugyanakkor a méltóságuk mutatkozik meg, ezáltal a magyar kultúra színe-java, eszenciája.


Meghívott pásztorok:

Árvai Sándor- juhász
’Csinos’ Molnár Imre- gulyás, ének, tánc- Hortobágy
Loncsák János, Loncsák Lehel- juhász
Németi János juhász
Kordás János
Dobcsák Béla és János –klarinét, tárogató, ének, Bodrogszentes
Kerekes József- tárogató (Karcag)
Bastyúr István gulyás –ének, Szilice

Közreműködnek:

Appelshoffer János, Lajkó Levente ’Lecsó’, Kádár Ignác ’Náci’, Kovács Norbert ’Cimbi’, Végső Miklós- tánc, valamint a Nagykun Táncegyüttes Kamara
 

Program:

16.00- mesterségbemutató és beszélgetés a pásztorokkal
17.00- énektanítás Árvai Sándor juhásszal, Papp László vezetésével
18.00- Felső Tiszavidéki táncokat tanít Végső Miklós
20.30- gálaműsor pásztorokkal, Lajkó Levente 'Lecsó'-val, Kovács Norbert 'Cimbi'-vel, Kádár Ignác 'Náci'-val, Végső Miklóssal. Muzsikálnak: Halmos Attila 'Csiga', Mester László 'Pintyő', Szabó Csobán Gergő 'Bakter'.