Program


Pásztornap

Pásztornap

A jószágok késő őszi behajtását követően, az adventi időszakot még éppen megelőzve, újra kiváló pásztorokkal telik meg a Fonó. A Pásztornapra ma élő nagy tudású pásztorokat hívtunk meg, akik énekben, táncban, valamilyen hangszerjátékban, vagy más mesterségben kiemelkedőek. több

Aktuális előadásokA pásztorság államiságunk előtti mesterségünk, amelynek utolsó utáni képviselői még ma is terelik a jószágot, és végzik el a juhászat, gulyás- vagy csikósmesterséggel járó temérdek teendőt. A pásztorok a külső hatásoktól való elszigeteltségük miatt a magyar népi kultúra legfontosabb megőrzői, kútfői voltak. Hitviláguk, iparművészetük, muzsikájuk, énekeik, táncuk kultúránk legértékesebb részét őrzi, írásbeliségünk előtti emlékezet kel életre az ő művészetükben.

14:00-18:00 Népi énekes mesterkurzus: Németi János balmazújvárosi pásztorember nótái
Kurzusvezető: Tóth Lilla népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának óraadó népzenetanára.
Vendég: Németi János Hortobágy Örökös Pásztora (Balmazújváros)

A Pásztornapra szóló 1000 Ft-os belépőjegy megváltása a kurzuson való részvételre is feljogosít, azonban a részvételi szándékot a fono@fono.hu email címen szükséges jelezni 2018. november 30-ig!

14:00-tól az udvaron birkapörkölt-főzés karcagi pásztorokkal
Délután a Hungarikummá nyilvánított karcagi birkapörkölt készítés rejtelmeibe lehet bepillantani. A szerencsésebbek kóstolót is kapnak.

20:00 Pásztorünnep
Színpadi előadás, melyben megmutatkoznak a legjobb énekes, tárogatós pásztorok mellett a színpadi táncvilág legjobb táncosai, az akik kiemelkedőek a pásztortáncok, kivált a botoló előadásában.

A 'Képek, videók' fül alatti film a tavalyi Pásztornap hangulatát mutatja be.