Program


Héttorony Fesztivál 2019 - A Berecz család műsora

Héttorony Fesztivál 2019 - A Berecz család műsora

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál! Számunkra az Ünnep hava. Hogyan is kezdődött?
1992-ben felépült Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. Tíz évvel később ennek az épületnek az üzenete inspirált minket arra, hogy megrendezzük az első Héttorony Fesztivált.

TÖBBHELYSZÍNES FESZTIVÁLZÁRÓ GÁLA – Makovecz Imre születésnapja alkalmából

Budapest – Hagyományok Háza – Budai Vigadó
11:30 A Kós Károly Egyesülés építészeti konferenciája
19:00 Fesztiválzáró beszéd és a Makovecz-díj ünnepélyes átadása
19:10 ’Apja-fia’ címmel a Berecz család műsora

Apja-fia
„Nem szolgájok, hanem egyezőjök vagyok a régieknek” (Pázmány Péter)
Az „Apja-fia” műsor arról ad számot, hogy egy mai családban mi marad apáról fiúra, tanítás, magyarázkodás nélkül, a puszta példával. A szó tanít, a példa vonz. Itt a terített asztal, a családi ünnepek, az együttlét - szakadatlan tanulási alkalom. A Kossuth-díjas népdal énekes, mesemondó kunhegyesi édesanyjától kapta és örökölte mesterségét, ő pedig édesapjától, Tanka Gábortól, a híres táncos-tréfamester-nótafától.  Berecz András első gyermeke, István, apja tudományát nem csak átvette, de meg is toldotta. Apja mesemondását vőfélyként vitte tovább, énekes mesterségét furulyázással egészítette ki, nem másolt szolgamód semmiben. A tánc szeretete édesanyjáról maradt rá. Maga is gyűjti a táncot, eredeti környezetében. István, mint táncos lett országos és mára már világhírű előadó művész. Berecz Márton, a negyedik gyermek, aki trombita szakon klasszikus zenét tanult, most népdalénekesként áll apja mellé. Márton jelenleg a Színművészeti Főiskola első éves hallgatója. Apja meséit talán a filmművészetben kamatoztatja.
A műsorban a népzene, népdal, mese és a tánc egyforma hangsúllyal szerepelnek, egymást kiegészítik.  Közreműködnek Berecz András Kossuth-díjas mesemondó és fiai: István és Márton, muzsikálnak Kovács Márton, Vizeli Balázs, Papp Endre és Pandák Viktor, táncolnak Appelshoffer János, Rémi Tünde és Bures Réka.

Ajánló


Négynapos mulatozás veszi kezdetét szeptember 16-án a Fonó 25. évének fennállásából! Gyertek és…