Program


Héttorony Fesztivál 2018 - Berecz család koncertje km. Mihó Attila és barátai

Héttorony Fesztivál 2018 - Berecz család koncertje km. Mihó Attila és barátai

17:30 Őshonos gyümölcsfák, Tündérkert és pálinkaKovács Gyula pomológus kiállítása, megnyitja Szarvas József színművész.
A gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése volt a célja az első Tündérkertek megálmodóinak, Szarvas József színésznek és Kovács Gyula pórszombati erdésznek. Kovács Gyula pórszombati erdész akkor kezdett a az őshonos fajták megőrzésének szükségességével foglalkozni, amikor az 1980-as években erdészként a Göcsej szívében látta "a gyümölcsfákat és a régi kultúra emlékeit is elpusztulni". Úgy vélekedett, hogy a hihetetlen gazdagságú vidéki világból valamit meg kell őrizni, és ehhez végül nem egyedül fogott neki, társakat keresett hozzá. Ma már a Kárpát-medence minden térségében létrehozták a Tündérkerteket, ezekből már közel száz található. A "gyümölcsészet" és a néprajzi hagyományok megőrzése együttes feladat, amit a zalai Hetés vidékén talán már sikerült megvalósítani. Szarvas József, a Tündérkert másik alapítója, a Nemzeti Színház művésze, Kovács Gyula erdész szakmai támogatásával 2009-ben hozta létre Vas megyei portáján a Tündérkertet. Azóta minden esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát mentenek be a kertbe, ahány gyermek az előző évben a faluban született, így a Vas megyei településen nincs olyan gyermek, akinek a gondjaira, gondnokságára ne lenne bízva egy-egy őshonos gyümölcsfa.

18:00 A Berecz család koncertje Mihó Attila és barátai közreműködésével
Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó írta magáról, hogy "életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, nmesemondó lettem". Az egyszerű, eszköz nélküli mulattatás, búfelejtés igénye talán az emberiséggel egyidős. Formája bármi lehet: népi mesemondás, örkényi napló vagy stand up comedy. A mesélő díszlet nélkül is tökéletesen érthető üzenetet közvetít, képzeletünket semmi sem gátolja vagy irányítja, a hatás csorbulatlan. Berecz András mindezt tudja.
Elgondolkodtató, hogy hová érnek el a híres kunhegyesi táncos, nótafa és tréfamester Tanka Gábor képességei, amit vérében hurcolt, és tudománya, amit pásztorok közt tanult, a budapesti énekes, mesemondó unokában, és a táncos valamint a zongorista dédunokákban.
Ezen az estén erről adnak számot Berecz András és fiai: István és Mihály. A 2012-es Fölszállott a páva népzenei-néptáncos tehetségkutató szóló tánc kategóriájának nyertese, Berecz Mihály Bartók és Kodály népzenei ihletésű zongoradarabjaival mutatja be a művészi kiteljesedés lehetséges útjait. Az apa pedig mesékkel, dalokkal fűzi össze az ifjak tudományát.

Ajánló


A Meybahar zenekar egészestés programja, külföldről meghívott zenészbarátaik megtisztelő közreműködésével. Harmadik alkalommal a…

Vaszi Levente és tanítványa, Vrencsán Anita mindketten olyan előadó egyéniségek, akik leghitelesebb fiatal…