Program


GYERGYÓI ÖRÖKSÉGÜNK

GYERGYÓI ÖRÖKSÉGÜNK

December 14.

21:00 Berecz András Hazakísérlek c. koncertje

Berecz András Kossuth-díjjal kitüntetett ének- és mesemondó gyergyói koncertje Bartók Béla, Kodály Zoltán, Molnár Antal és Dsupin Pál által Gyergyóban gyűjtött székely dallamokkal, gyergyó régi zenéjével ismerteti meg a hallgatóságot.

Berecz András 2011-ben megjelent Hazakísérlek című lemezének ajánlója:

„A kiadvány hangzóanyaga Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal 1907 és 1911 között gyergyói népzenegyűjtése alapján készült. Az itt élő székelység ötfokú dalainak felfedezése fordulópont a magyar zenetörténetben. E székely népdalok új utat, új hazát mutattak az erős idegen hatás alatt lévő művészi zenénknek. Új és egyéni hangot, a sajátját találta meg benne. Ezért nevezi Kodály ezt az egyébként igen régies „új hang”-ot a „magyarság el nem vitatható csodaszarvasá”-nak, a „magyarság eredetével összefüggő zenecsírá”-nak. Létezésében létünket is ünnepli: e „zenecsíra” „minden vérképletnél ékesebb bizonyság, a magyarság még megvan”. A CD-n egy furulya darabot, a „Gál Ferié”t Dsupin Pál gyűjtötte Gyergyóalfaluban, 1998-ban. Szeretettel ajánlom az itt hallható énekes és hangszeres dallamokat azok figyelmébe, akiket világhírű magyar zeneművek forrása, Gyergyó – mára csak nyomaiban megmaradt – régi székely népzenéje érdekel."
Berecz András

A koncert közreműködői:

Berecz András -ének
Vizeli Balázs - hegedű
Mihó Attila - hegedű
Szabó Dániel - cimbalom
Dóra Áron - furulya
Kádár Ignác - gardon

Gyergyóból érkező hagyományőrző vendégek:

Portik Dobos Péter és felesége (Gyergyóremete) - tánc
Tamás István és felesége (Gyergyóditró) - tánc
Bartalis Ferenc (Csomafalva) - hegedű
Szőcs János (Orotva-Gyergyóditró) - furulya, ének
Vizoli Demeter (Gyergyóalfalu) - ének
 
A koncert után táncház
Muzsikál: Vizeli Bálint és zenekara

 

December 15.

10:00-13:00 Gyergyói tánckurzus Kádár Ignác és Nagypál Anett vezetésével
14:00 Előadások, énektanulás Gyergyóból érkező hagyományőrző vendégekkel

Portik Dobos Péter és felesége (Gyergyóremete) - tánc
Tamás István és felesége (Gyergyóditró) - tánc
Bartalis Ferenc (Csomafalva) - hegedű
Szőcs János (Orotva-Gyergyóditró) - furulya, ének
Vizoli Demeter (Gyergyóalfalu) - ének


20:00 Enyedi Ágnes Édesanyám sok szép szava... c. koncertje

Enyedi Ágnes gyergyói családi kalandozásai

Csomafalva, Remete, Eszenyő, Orotva, Szentmiklós, Ditró – már pusztán e gyergyói településnevek is számtalan gondolatot és érzést keltenek az emberben, különösen, ha közelebbről megismeri ennek a kevéssé ismert székelyföldi kistájnak különleges és archaikus zenei világát.
Erre nyújt kivételes lehetőséget Enyedi Ágnes pódiumműsora, hiszen a családi, érzelmi kötődéseknek (és a gyűjtőknek, többek közt Albert Ernőnek) köszönhetően Ágnes szembesülhetett például ditrói ük- és dédnagyanyja ’70-es években rögzített énekeivel, lehetőséget teremtve a generációkon átívelő tudás, a saját öröksége bemutatására.

Ugyan helyenként egy már szinte elmúlt életforma üzenetei csendülnek fel a költői szövegű régi dalokban, de az évszázadok alatt csiszolódott népdalok az emberi élet ma is fontos kérdéseihez is kapaszkodót nyújtanak, legyen szó párválasztásról, házasságról, hazaszeretetről, hitről, születésről vagy épp szeretteink elvesztéséről. A dalok zeneisége és a műfaji sokszínűség – a balladáktól a pattogó táncdallamokon át a keserveseken és altatókon keresztül a lírai dalokig -, valamint a koncert szerves részét alkotó tánc, a színpadi dramaturgia és az egész előadást átszövő személyes családi, rokoni kötelékek együtt kivételes élményt ígérnek.

Közreműködők:

Enyedi Ágnes – ének, Enyedi Tamás – cimbalom, Mihó Attila – hegedű, brácsa, Salamon Soma – furulya, kaval, harmonika, András Orsolya – gardon, ének, Ifj. Zsuráfszky Zoltán és Zsuráfszky-Szabó Judit - tánc

Koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán
A műsor összeállítói: Enyedi Ágnes, Ditrói Kelemen László

21:00 Táncház
Muzsikál: Mihó Attila és barátai

 

Ajánló


A Gipsy Cimbalom Band hat virtuóz muzsikus kísérlete a roma muzsika, a dzsessz,…

Gyárfás István trió feat. Deseő Csaba Elek István Quartet Tóth Viktor - Gyárfás…

Ha világzenéről, illetve folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei…