Program


BFF2019 - TÖRÖK EST

BFF2019 - TÖRÖK EST

A Canlar Együttes 1997-ben alakult. Saját bevallásuk szerint eleinte csak önmaguk szórakoztatására muzsikáltak, aztán barátaik biztatására 1998 őszén léptek először színpadra. Azóta számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek. Az együttes klasszikus török zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő. A hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek saját feldolgozások készítésétől sem.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 25. szombat, 20:00

Török est
Canlar feat. Erdal Salikoglu (TR) és Guessous Majda Mária; Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

A Canlar Együttes 1997-ben alakult. Saját bevallásuk szerint eleinte csak önmaguk szórakoztatására muzsikáltak, aztán barátaik biztatására 1998 őszén léptek először színpadra. Azóta számos hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek. Az együttes klasszikus török zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő. A hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek saját feldolgozások készítésétől sem.

Az együttes tagjai:
Jablonkay Judit: nej, ütősök
Kasza Roland: ütősök
Sudár Balázs: lafta, baglama, ének

 

Erdal Şalikoğlu
1983-ban végzett az Isztambul Egyetem Orvosi Karán. Az egyetemi évei alatt a Boğaziçi Egyetem Folklór Klubja révén ismerkedett meg a népzenével és a néptánccal. 1991 és 1993 között ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamással, akivel ezt követően a két nép közötti kulturális kapcsolatok erősítésén fáradozott. Ennek eredményeképpen 2 nyelven 3 közös zenei albumuk jelent meg, amelyekben török és magyar régizenei darabokat szólaltattak meg. (Aşık Veysel - Yunus Emre - Pir Sultan Abdal - Balassi Bálint). 1991-től több száz közös koncertjük volt Magyarországon, Erdélyben és Törökországban. 2010-ben megalapította és azóta is elnökli az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, amely többek között koncertek és magyar nemzeti és egyházi ünnepségek révén emelte a magyar kultúra törökországi ismertségét.

Guessous Majda Mária (Mesi)
Magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekesnő. Alkotó módon „játszik” a magyar, török, arab és indiai zenei hagyománnyal. Hazánkban és a világ számos pontján teremt „hidakat” kultúrák között. Az utóbbi két évben Németországban, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia szárnyai alatt. Azóta a török zenei hagyomány megkerülhetetlen részévé vált Mesi szivárványszínű zenei világának.

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin

Miután a duduk zene mesterének, Khatchik Khatchatryan-nak kezei között nevelkedett, Vardan Hovanissian tehetséges nagykövetévé vált az egyik legrégebbi, duplanádas fafúvós hangszernek, s ezáltal Örményország zenei és szellemi hagyományának. Több mint tíz évvel ezelőtt Emre Gültekin-ben zenei lelkitársra talált, akit édesapja a neves énekmondó, Lütfü Gültekin, valamint Talip Özkan vezettek be a török saz művészetébe.

Vardan Hovanissian és Emre Gültekin két egyéniség közötti megbékélést szimbolizál. A zene, amit az örmény duduk és a török saz hangjai által hoznak létre egyszerre melankolikus és reménnyel teli. A duó folyamatosan tárja fel a török és örmény hagyományok közötti kapcsolatokat. Ez kiterjeszti a lehetőséget e feldúlt régió zenei örökségének gazdagítása irányába, beleértve Örményországot, Törökországot, Grúziát, Iránt és a kurd területet. Barátságuk képes a határok leküzdésére.

A vándorló lélek által inspirált és a határok nélküli barátság által vezérelt duó zenéje összeköti a különböző nyelveket és stílusokat. Legújabb projektjük szinte az interkulturális együttműködés himnusza, melynek erőssége a megosztás és a nagylelkűség szelleméből származik. A duó széles skálán igyekszik bemutatni a hagyományos repertoárokat, számos elveszett kincset hívva így újra életre, de olyan új kompozíciókat is kínálva, amelyek a menekültek sorsával foglalkoznak.

Vardan Hovanissian - duduk (Örményország - BE)
Emre Gültekin - saz, baglama tanbȗr, ének (Törökország - BE)
Marat Jeremian - dhol (Örményország - NL)
Joris Vanvinckenroye / Brice Soniano - nagybőgő (BE-FR)

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!